fbpx

Estetski hirurg – Saveznik u postizanju izgleda za kojim žudite!

estetski hirurg lice i telo 1
Foto: shutterstock

Estetski hirurg je zvanje kojim se, u užem smislu, označava specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Opšti pojam estetske hirurgije obuhvata sve delove tela, uključujući lice, vrat i poglavinu.

Zbrinjavanje deformacija, povreda i oboljenja vilica, lica, vrata i poglavine, odnosno korekcija njihovih estetskih nedostataka, predmet su posebne oblasti – maksilofacijalne hirurgije.

O dometima savremene maksilofacijalne i estetske hirurgije govori prof. dr Zoran Stajčić, doktor stomatoloških nauka, specijalista maksilofacijalne hirurgije.

Profesore Stajčiću, kako estetski hirurg može pomoći da se dođe do dugo željenog izgleda?

Prvi zadatak estetskog hirurga je da razume potrebe pacijenta i da otkrije razloge zbog kojih on želi da načini neku promenu na svom licu. Lice je, kao što znamo, naš prvi reprezent u javnosti i sasvim je razumljivo što nastojimo da ga učinimo lepšim i dopadljivijim.

estetski hirurg lice i telo 2
Prof. dr Zoran Stajčić, maksilofacijalni i estetski hirurg

Kroz svoje trodecenijsko iskustvo, susreo sam se sa najrazličitijim zahtevima pacijenata: od minimalnih estetskih korekcija, poput povećanja usana, do onih kompleksnijih, kao što je hirurška feminizacija lica.

Pacijenti obično dolaze sa jasno definisanim zahtevima za određenim korekcijama. Međutim, nekada nisu sasvim sigurni koje bi intervencije tačno trebalo izvršiti da bi postigli ono što žele. Upravo tome služe specijalističke konsultacije: da pacijent dobije odgovore na sva pitanja i da čuje stručne predloge.

Kada estetski hirurg ustanovi motive pacijenta za korekcijom i dijagnostikuje problem, pristupa se izradi detaljnog hirurškog plana. On ponekad podrazumeva multidisciplinaran pristup: saradnju sa specijalistima ortopedije vilica, psihijatrije i drugih medicinskih grana.

Sa kojim estetskim zahtevima vam se pacijenti najčešće obraćaju?

Operacija nosa (rinoplastika) nesumnjivo je najtraženija korekcija među pacijentima oba pola i verujem da se ta tendencija nikada neće smanjiti. U nekim slučajevima se estetski momenat preklapa sa funkcionalnim, pa se uz estetski zahvat izvodi i septorinoplastika.

Kada su u pitanju usne i oči, poslednjih godina se mnoge dame odlučuju za hirurško povećanje usana i popularni cat eyes.

Facelift i necklift su uvek u trendu (u nešto većem procentu kod žena nego kod muškaraca).
Operativnim postupcima zatezanja kože lica i vrata, kao i potkožnih struktura, postiže se rejuvenacija ovih oblasti.

estetski hirurg lice i telo 3
Foto: shutterstock

Primetili ste sigurno u medijima da su mnoge zvezde posegle za uklanjanjem masnog jastučeta obraza. Ova estetska intervencija pomaže da regija obraza dobije elegantniju liniju. Uz nju je česta i eliminacija podbratka.

Bilo da se ove intervencije izvode pojedinačno ili zajedno, lice postaje vidno mršavije i atraktivnije.

Izdvojio bih još dva zahteva sa kojima pacijenti dolaze u Specijalističku ordinaciju za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar.

Prvi je operacija ušiju (otoplastika). Njome se otklanjaju različiti problemi: prominentne ušne školjke (klempave uši – jedno ili oba), kao i prevelike ili deformisane ušne školjke. Otoplastici se mogu podvrgavati odrasli i deca starija od 6 godina. Moje iskustvo svedoči da operacija ušiju u ranom dobu veoma pozitivno utiče na sveukupni psihofizički razvoj deteta.

Druga intervencija koju bih pomenuo je genioplastika, odnosno operacija uvučene / isturene ili preširoke / preuske brade.

Kojim hirurškim metodama se vrše korekcije na licu, poglavini i vratu i šta se njima ostvaruje?

Rinoplastikom se postižu modifikacije veličine nosa, nozdrva i ugla između nosa i gornje usne. Svakako, i smanjenje nosnog grebena i korigovanje vrha nosa.

Ukoliko je kod pacijenta prisutna devijacija nosne pregrade (septuma), vrši se septorinoplastika ili, kako se kolokvijalno naziva, septoplastika.

estetski hirurg lice i telo 4
Foto: shutterstock

Genioplastikom se povećava / smanjuje brada (ne vilica!), a može se izvršiti i njena vertikalna korekcija. Ovaj postupak je uobičajen pri hirurškoj feminizaciji / maskulinizaciji lica kod osoba koje menjaju pol.

Iako su danas dostupni mnogi kozmetički načini da se povećaju usne, jedini trajni vid povećanja njihovog volumena jesu hirurške metode bull horn lift i V–Y plastic.

Mačji ili lisičji pogled (cat / foxy eyes) bez sumnje je odraz senzualnosti i ženske zavodljivosti. Otud ne iznenađuje što je tražen među ženama različite starosti: od 20 do 60 godina. Zakošenje uglova očiju tako da one poprime ovu formu, ali i podizanje kapaka radi postizanja mladalačkog izgleda vrše se u okviru blefaroplastike.

Fejslifting i neklifting, kao pouzdane metode podmlađivanja, daleko su efikasnije od bilo kojih drugih jer daju dugoročne rezultate bez komplikacija. Posle hirurške rejuvenacije, lice i vrat bivaju podmlađeni za bar deset godina. To je, složićete se, učinak kojem ništa drugo ne može parirati kada se zađe u takozvano srednje i starije doba.

plasticni hirurg lice i telo
Foto: shutterstock

Estetski hirurg se, u ovom smislu, doživljava gotovo kao čarobnjak koji magičnim sredstvima omogućava retroaktivno putovanje kroz vreme.

Naravno, malo humora nije na odmet. Maksilofacijalna i estetska hirurgija su ozbiljne naučne discipline, koje svoje metode i tehnike koriste isključivo za dobrobit pacijenata. Tu nema nikakve čarolije i obmane – samo precizna hirurgija i temeljno znanje.

Stoga treba biti mudar pri odabiru estetskog hirurga i odlučiti se za onog sa najvećim iskustvom i dobrim referencama, koji uživa ugled među pacijentima.