fbpx

Blefaroplastika ili kako vratiti očima nekadašnju mladolikost

Umorne oči, kese ispod očiju, bore ili tzv. svračije nožice oko očiju i spušteni kapci – sve su ovo znaci starosti i istovremeno ozbiljni estetski nedostaci. Ne samo da se dame žele osloboditi ovih  problema, već i sve veći broj muškaraca koji brine o svom izgledu. Upravo zato je blefaroplastika postala jedna od najtraženijih procedura kako u svetu, tako i kod nas. O kakvom se zapravo zahvatu radi i kakve rezultate možete očekivati saznajte u nastavku teksta.

Zašto je blefaroplastika postala „must have“?

Koliko godina zaista imamo otkrivaju naši kapci. Razlog njihovog brzog starenja krije se u njihovoj anatomskoj strukturi. S jedne strane, koža očnih kapaka je vrlo tanka i ne sadrži masne žlezde,  tako da je sklona gubitku elastičnosti. Istovremeno, kružni mišić oka, koji osigurava kretanje kapaka, godinama gubi tonus. Koža koja je pričvršćena za njega se skuplja u naborima.


To nije iznenađujuće, budući da je ogromno opterećenje na kapcima, jer trepćemo 25 puta u minuti. Osim toga, opušteni kapci se javljaju usled gubitka tonusa u mišićima lica, zbog čega obrve „klize“ nadole.

Kada je vreme za blefaroplastiku?

Nega kože oko očiju, bez obzira koliko temeljna bila, može samo odložiti nastanak bora i opuštenih kapaka. Međutim, ako su ovi nedostaci već izraženi, samo operacija kapaka može pomoći. Prosečna starost pacijenata koji se podvrgavaju blefaroplastici varira od 35 do 60 godina.

Ipak, ako je osoba nezadovoljna svojim oblikom očiju i strukturom kapaka (umoran pogled, oči izgledaju natečeno), tada se zahvat može obaviti u 18. godini. Ali o tome svakako odlučuje lekar.

Koje probleme rešava korekcija kapaka?

  • Višak kože koji skriva prirodni nabor gornjih kapaka
  • Otečenost gornjih i donjih kapaka koja čini da izgledamo umorno
  • Opuštena koža koja visi sa gornjih kapaka i pogoršava vid
  • Tamni kolutovi ispod očiju
  • Opuštanje donjih kapaka.

Kako se izvodi blefaroplastika?

Sama hirurška korekcija kapaka je ambulantna procedura i izvodi se u uslovima lokalne anestezije. Kada su gornji kapci u pitanju, intervencija traje oko 45 minuta, dok je za donje kapke potrebno oko 90 minuta.


Hirurg pravi rez pažljivo, tako da je ožiljak gotovo neprimetan. Kada napravi mali rez, uklanja višak kože, mišiće, a nekad i masne naslage. Prilikom operacije donjih kapaka uklanja se masno tkivo, koje je glavni krivac za stvaranje kesica ispod očiju, a odstranjuje se i višak kože. Odmah nakon intervencije pacijent ide kući i nastavlja sa svojim normalnim aktivnostima.

Rezultati nakon blefaroplastike su neverovatni

Efekti hirurške korekcije kapaka bi trebalo da budu dugoročni. Možda je to razlog zašto su pacijenti u više od 94% slučajeva zadovoljni rezultatima blefaroplastike. Blefaroplastika, osim što ispravlja spuštene kapke koji nas čine starijima, drastično podmlađuje i osvežava.


Oči su nakon intervencije otvorenije, lice ima odmorniji izgled, a uz tretman hijaluronskih filera za uklanjanje podočnjaka možete postići fenomenalan rezultat.

Da li blefaroplastika loše utiče na vid pacijenta?

Ne. Operacija kapaka ni na koji način ne šteti vidu pacijenta. Naprotiv, blefaroplastika može proširiti područje perifernog vida i delimično smanjiti očni pritisak koji se javlja s godinama.