fbpx

Da li će Vas realna očekivanja učiniti srećnijim nakon intervencije plastičnog hirurga?

Ukoliko razmišljate o estetskoj korekciji, ili ste joj se već podvrgli, verovatno ste primetili da mnogi plastični hirurzi naglašavaju važnost početnih koraka zvanih ”realna očekivanja”. Ovo je veoma važna početna tačka, i trebalo bi da o njoj razmišljate u određenom vremenskom periodu. Zašto? Zato što fizičke promene na Vas mogu uticati, kako emocionalno tako i psihološki – i što se bolje pripremite, to ćete biti srećniji nakon operacije!

Prva misao koju treba imati na umu, jeste da estetski hirurzi nisu čarobnjaci i da estetska hirurgija nije svemoguća; ona je tu da poboljša izgled i poveća samopouzdanje. Kozmetičke procedure ne mogu da reše lične psihološke probleme, niti da učine da izgledate kao potpuno druga osoba – one treba da učine da izgladate najbolje moguće, a da ne izgubite identitet.

Realna očekivanja - Lice i telo

Emocionalni razlozi

Pre nego što se podvrgnete plastičnoj operaciji, porazgovarajte sa izabranim hirurgom o emocionalnim aspektima koji su Vas doveli do njega; ne ustručavajte se da postavljate pitanja. Bićete srećniji što ste preuzeli te tako jednostavne korake i otklonili i najbanalniju nedoumicu. Različite studije su pokazale da je većina pacijenata zadovoljna rezultatima zahvata, i velike su šanse da i Vi budete zadovoljni. Uz pravilnu pripremu, i dobro odabranog hirurga, gotovo je sigurno da će plastična operacija biti Vaše pozitivno iskustvo.

Ne birajte hirurga na osnovu neproverenih preporuka

Većina doktora ima područje u kome su manje ili više uspešni – ako je Vašoj prijateljici odlično uvećao usne, ne budite 100% sigurni da će sa istim uspehom Vama povećati grudi. Put do pravog hirurga je dug, ne žurite sa odlukama, da se ne biste kasnije kajali.

Veliki broj potencijalnih pacijenata odlazi u ordinacije za plastičnu hirurgiju sa fotografijama svetskih zvezda, uz različite želje – da imaju nos kao Nikol Kidman, ili da imaju usne kao Anđelina Džoli. Pripremite se na potencijalno odbijanje od strane hirurga. Svako je individua za sebe, a samim tim, ne mora da znači da će se Vaše želje uklopiti u Vašu fizionomiju. Poslušajte doktora, i zajedno dođite do rešenja. Dobro urađena operacija nije upadljiva.

Oporavak

Dalje, treba da se raspitate kako će teći Vaš oporavak nakon operacije. Tačno je da ćete na kraju uživati u svom izgledu; ipak, neophodno je da izgledate lošije, pre nego što se dođe do krajnjih rezultata. Gotovo svaka hirurška intervencija će dovesti do otoka i podliva, tako da ne smete osuđivati ni hirurga, ni sebe, dok proces oporavka ne bude kompletan. U zavisnosti od procedure, biće potrebni dani, nedelje, pa i meseci, dok ne dođe do poboljšanja kojima se nadate. Ukoliko se u intervenciju upuštate znajući sve to, manja je verovatnoća da ćete postati nesrećni i zabrinuti u vezi svog izgleda, u toku procesa oporavka.