fbpx

Japanska metoda iscrtavanja obrva ili microblading – intervju sa Tanjom Popov

Microblading, japansko iscrtavanje obrvatrajna šminka, da li je to isto? Koje su razlike? O svemu ovome smo pričali sa Tanjom Popov, stručnjakom za japansku metodu iscrtavanja obrva.

Uputili smo se u Novi Sad jednog sunčanog subotnjeg jutra, sa nadom da ćemo lako doći do Ulice Ive Andrića 19, gde se nalazi salon “Plavi čuperak”. Tamo nas čeka Tanja u svom radnom okruženju. Dolazimo do salona bez problema i lako nalazimo parking, a usput saznajemo da je deo grada u kom se nalazimo Liman 4. Salon se nalazi u lokalu u prizemlju stambene zgrade, većim delom je zastakljen i lepo osvetljen.

Dočekuje nas vesela ženska priča, miris šampona i zvuk fena za kosu. Tanja nas vodi u posebnu prostoriju, dalje od dešavanja. Shvatamo, ipak je za microblading potrebna sigurna ruka, tišina i koncentracija.

Lice i telo - microblading - Tanja Popov

Foto: Tanja Popov

O Tanji Popov, stručnjaku za microblading

 • Na Vašoj Facebook stranici je postavjeno zaista mnogo fotografija Vaših radova. Koliko dugo se bavite microbladingom?

Microbladingom se bavim više od 5 godina. Jedna sam od prvih koja počela da primenjuje ovu metodu u Srbiji.

 • Čini se da je u današnje vreme gotovo svakome dostupno da sebe nazove stručnjakom. Koji je Vaš savet kako naći pouzdanog stručnjaka?

Najbolja preporuka je od usta do usta. Kada vidite nečije obrve i kažete „…e, to je ono sto sam upravo tražila…“ i pri tom čujete da je sam postupak iscrtavanja prošao vrlo prijatno i da je ostvarena dobra komunikacija, onda nema dileme. Tu su naravno i društvene mreže, koje vrlo dostojno prikazuju moje radove. Mogu se i pročitati komentari zadovoljnih klijenata, što dodatno uliva poverenje.

 • Većina ljudi podržava individualnost i originalnost, ali kako odrediti granicu? Kako reagujete na nestandardne želje klijenata?

Uglavnom ih ne prihvatam. Trudim se da ostvarim dobru komunikaciju sa klijentom, da mu objasnim jasna pravila gde obrva treba da stoji u odnosu na arkadu. Od toga se može malo odstupiti, ali nikako previše. Na kraju se uglavnom nađemo na pola puta, a ako je to nemoguće, ne pristajem na saradnju. Do sad sam odbila samo dva klijenta.

 • Šta Vam je bitno prilikom prve komunikacije sa klijentom?

Najbitnije mi je da ga opustim, jer strah je uvek prisutan. Prvo što uradim je pogled kože u predelu obrva i ukazivanje na eventualne komplikacije, ako za njih postoji mogućnost. Trudim se da objasnim ceo proces, da podstaknem klijenta da sam učestvuje u tome, da bih osetila šta voli a šta ne. Nakon toga, meni je lako da dam svoju ideju koja je uvek dobro prihvaćena. Posle toliko radova, čini mi se da čim vidim nekoga, znam šta bih uradila sa njegovim obrvama.

Lice i telo - japanska metoda iscrtavanja obrva

Foto: Tanja Popov

O japanskoj metodi iscrtavanja obrva

 • Šta je japanska metoda isvrtavanja ili microblading?

Microblading je tehnika iscrtavanja obrva zahvaljujući kojoj one deluju pre svega prirodno. Taj efekat se postiže specijalnim nožicem koji imitira oblik i položaj prirodne dlake.

 • Koja je razlika između trajne šminke obrva i microbladinga?

Obe metode spadaju u trajnu šminku, ali se prva izvodi aparatom za mikropigmentaciju, koji pomoću igle unosi pigmet pod kožu. Microblading unosi pigment pomoću specijalnih oštrica, tzv. nožica. Prednost microbladinga je u tome sto mogu da se izvedu vrlo tanke i jasne dlačice, koje je ponekad teško razlikovati od prirodnih.

 • Koliko nijansi se koristi za japansko iscrtavanje obrva?

Obično za obrve postoji oko 5 nijansi – od najtamnije braon, srednje nijanse braon do boja za plavuše i riđokose. Kombinacijom ovih nijansi dobijamo mnogo veći izbor boja.

 • Koliko vremena treba da se odvoji za prvu posetu?

Prva poseta u proseku traje oko 1,5-2 sata. Proces počinje nanošenjem anestetika u vidu kreme koja se drzi oko 20 minuta, zatim se prelazi na iscrtavanje oblika i određivanje simetrije, a onda na microblading.

 • Da li postoji određeno godišnje doba kada je nepoželjno raditi microblading?

U principu nema. U toku samog procesa zaceljivanja trebalo bi izbegavati kupanje u moru, reci, bazenu, prekomerno znojenje, solarijum… Zato je leto godišnje doba kada treba biti oprezniji.

Lice i telo - japanska metoda iscrtavanja obrva - Tanja Popov

Foto: Tanja Popov

Zdrvlje i microblading

 • Da li će se javiti otoci nakon microbladinga?

Otoci nikako ne bi smeli da se pojave, pošto to nije agresivna metoda, ali blago crvenilo da. Crvenilo se ne pojavljuje kod svakog klijenta, već samo kod onih sa preosetljivom kožom. Ono obično traje oko posla sata do sat i uz pomoc Pantenola, kojim se neguje koža, brzo nestaje, tako da nema potrebe da se uzimaju slobodni dani da bi se koža smirila.

 • Koliko vremena je potrebno za zarastanje?

Rekla bih da su prvih 7 dana najproblematičniji. Prvih 4-5 dana boja je intenzivnija, zatim se ulazi u period regeneracije kože od 2-3 dana, kada se ona peruta. Nakon toga se formira nova koža preko iscrtanih obrva i zato su one svetlije nego na samom početku. Nije redak slučaj da je pigmentu potrebno još par dana da se stabilizuje pod kozom i da postane jasniji i vidljiviji. Tek nakon korekcije možemo reći da je proces zaokružen i dobijen konačan izgled.

 • Ko nije pogodan kandidat za microblading?

Svi koji imaju jako masnu i problematičnu kožu u predelu obrva, jer pojačan sebum brzo izbacuje pigment i zamućuje oštrinu dlačica, kao i klijenti sa rozaceom, izraženom kapilarnom mrežom, jer pojačava krvarenje.

O japanskoj metodi iscrtavanja obrva – očekivanja

 • Da li je potrebno da se obriju obrve pre primene japanske metode iscrtavanja?

Nikako. Vaše obrve su jako korisne jer se docrtane dlačice ubacuju izmedju njih, i tamo gde su prazna polja. Višak obrva koji se ne uklapa u željeni oblik će svakako biti odstranjen prilikom rada.

 • Da li je moguće da se nekome ne primi boja?

Ako je pigment pravilno unesen na određenu dubinu i ako je ispostovan proces nege radi pravilnog zaceljivanja, to je nemoguce. Mogu da se pohvalim da imam vrlo revnosne klijente, a i moj rad je takav, tako da se da sad to nikad nije desilo.

Korekcije kod  japanske metode iscrtavanja obrva

 • Zbog čega je neophodna prva korekcija nakon 4-6 nedelja?

Nakon prvog iscrtavanja, koža ulazi u proces zaceljivanja. U tom procesu se formira vrlo nežna skramica preko obrva, i ona u roku od 4-5 dana otpada u vidu ljuspica. Na mestima gde pigment nije ušao dovoljno duboko, nije pravilno unet ili ako se klijent nije držao uputstva datog za negu posle tretmana, mogu da se pojave rupice. Zato služi korekcija – da se ta mesta popune, pojača ili iskoriguje boja. Ako je pravilno rađeno, gubitak boje do korekcije ne sme da bude veći od 30%. Koži je potrebno 4-6 nedelja da se potpuno regeneriše, zato se korekcija radi tada.

 • Koliko često su potrebne korekcije?

Korekcija se uvek radi jedna, uvek samo posle prvog iscrtavanja. Kasnije se rade osveženja boje – kod normalne i suve kože obično na godišnjem nivou ili na godinu ipo dana, a kod masne kože na 8-10 meseci. Sebum koji se luči kod masne kože značajno doprinosi izbacivanju pigmenta i zamagljivanju oštrine dlačica, zato masne kože treba izbegavati ili upozoriti klijenta na situaciju i prepustiti mu odluku.

 • Da li se cena korekcije razlikuje u odnosu na prvo iscrtavanje?

Da, osveženja boje se uvek rade po nižoj ceni, jer već postoji oblik, i samo je potrebno pojačati definiciju dlačica. Obicno je jeftinije oko 50% u odnosu na prvo iscrtavanje ako se radi u roku od godinu dana.

Lice i telo - microblading

Foto: Tanja Popov

Saznali smo od Tanje sve što nas je interesovalo. Našem intervjuu je prisustvovala i koleginica koja godinama iscrtava obrve. Pamtimo njene žalbe na kišu, sneg, maglu, paklena leta… Takođe pamtimo i izgled njenih obrva nakon izlaganja atmosferskim (ne)prilikama. Sva sreća, pa je učestvovala sa nama u šalama na račun svoje razmazane šminke.

Ta situacija se izmenila nakon posete Tanji. Obrve joj sada izgledaju kao nacrtane, u najpozitivnijem smislu reči, naravno.

Tanju Popov možete kontaktirati putem njene FB stranice i web sajta.