fbpx

Celulit i anticelulit masaža – DES ambulanta, fizioterapeuti u službi lepote

Celulit je problem koji pogađa oko 90% žena širom sveta i jedan je od najčešćih razloga za posetu salonu za masažu. U medijima kao što si časopisi, televizija, internet, puno se govori o celulitu i daje se niz preporuka za rešavanje ovog problema. Postojali su različiti reklamni slogani u kremi koja obećava da će pomoći “rešavanje” problema celulita, čime se žene dovode u zabludu. Celulit je složen problem, a možemo razlikovati različite tipove i nekoliko faza. Kozmetičari su itekako dobro svesni da samo kreme, teško mogu da uklone celulit. DES ambulanta je specijalizovana za anticelulit masažu, pa nam je drago da o ovoj temi možemo da porazgovaramo sa fizioterapeutima koji brinu ne samo o zdravlju, već i o lepoti.

Od metoda suzbijanja celulita govorićemo o anticelulit masaži, jer verujemo da su tehnike ručnih masaža najbolje za rešavanje problema koji se nalaze u potkožnim tkivima. Nema jedinstvene metode, aparata koji bi mogli zameniti direktni kontakt sa klijentom.

Međutim, valja priznati da anticelulit masaža nije jedina stvar koje se osoba mora pridrzavati da bi celulit bio eliminisan. Da bi se postigli željeni rezultati, klijent mora imati uravnoteženu ishranu, vežbati i biti fizički aktivan i unositi dosta tečnosti.

Celulit - DES ambulanta | Lice i telo Designed by Freepik

Šta je celulit?

Celulitom nazivamo grubu površinu kože, koja izgleda obično kao “narandžina kora”. Celulit mogu imati žene sa prekomernom težinom ali i mršave žene. Celulit se može razviti bez obzira na godine, telesnu težinu, fizičku aktivnost ili građu.

Objašnjenje mehanizama patogeneze celulita leži u oslabljenoj mikrocirkulaciji u potkožnim masnim tkivima, što dovodi do intercelularnog edema, hipoksije tkiva, acidoze i subkutane lipodistrofije masti.

Hleb, pasterizovani mlečni proizvodi, kobasice i meso u ishrani stvaraju mokraćnu kiselinu tokom prerade hrane i potpomažu acidozi. Proizvodi koji sadrže kiseline kao što je vinobran i proizvodi koji ga sadrže, kao što su marinade, pivo, vino, kiselo voće, kiseli kupus su naročito štetni.

Korisno je zapamtiti da šećer, kada se konzumira sa voćem ili u džemovima, neutrališe kiseline. Jedino baze su sposobne da neutrališu kiseline. Alkalne reakcije u telu mogu se podstaći pitkom vodom, sokovima od povrća i svežim povrćem. Stoga je ključno imati uravnoteženu ishranu i konzumirati tečnost u dovoljnim količinama. Poboljšanje cirkulacije je ključni aspekt terapije.

Celulit - DES ambulanta | Lice i telo Designed by Freepik

Zašto se celulit javlja u skoro 90% žena, dok nije tipična pojava kod muškaraca?

Muškarci, za razliku od žena imaju potkožno salo u regijama butina i stomaka u obliku malih režnjeva koji su odvojeni od vezivnog tkiva pregradama koje su dijagonalno orijentisane na površinu kože. Žene imaju mnogo više masti. Režnjevi i particije su pod pravim uglom i paralelno orijentisani ka površini kože, čime se omogućava koži da se isteže tokom trudnoće. To je razlog zbog koga je lakše masnim ćelijama da prodru do dermisa, onda kada su one veće. To dalje rezultira vidnim neravninama površine kože.

Šta sve može izazvati pojavu celulita?

Svakodnevica i loša ishrana. Ishrana bogata mastima i šećerom, siromašna tečnostima doprinosi razvoju celulita. Neregularni obroci kojima dominira slatka i masna hrana promoviše iskaz masti, posebno u nižim delovima tela. Štetni proizvodi u ishrani su konzervansi, stabilizatori, emulgatori, sredstva za zgušnjavanje, hormoni u mesu i ribi. Takođe, zanimanja i poslovi tokom kojih sedite za stolom i nedostatak fizičke aktivnosti / „sedelački“ način života doprinose formiranju celulita.

Naslednost. Ona determiniše oblasti tela u kojima se lako talože masti, kao i ozbiljnost celulita. To je zbog položaja alfa i beta receptora na membranama masnih ćelija. Na kukovima, stomaku i butinama broj alfa receptora, koji je odgovoran za lipogenezu (akumulaciju masti) je šest puta veća nego beta receptors, pa će deoba masti u ovim oblastima će biti sporija. Ovo su tipične akumulacije masti kod žena.

Hormonski disbalans. Može biti uzrokovan spoljnim faktorima kao što su stres, bolest, hormonske kontracepcije, sadržaj konzumirane hrane, međutim, može biti genetski određen. To je razlog zašto i fizički aktivni ljudi sa ispravnim navikama u ishrani nisu imuni na ovaj problem.

Brze promene telesne težine. Nakon brzog dobijanja ili gubitka telesne mase, celulit može nastati na širokim površinama tela. U vreme posta, telo uči da sačuva i pravi rezerve hrane. Žene su sklonije celulitu tokom trudnoće. Objašnjenje leži u povećanoj količini estrogena i progesterona u krvi kao i gojenju. Pored toga, faetus vrši pritisak na krvne sudove, što škodi protoku krvi do srca. Celulit se može pogoršati i posle porođaja, jer je potrebno vreme da se nivoi hormona stabilizuju, a nove majke često jedu više, doprinoseći na taj način dobijanju na težini.
Odeća. Mlade žene treba da izbegavaju nošenje suviše uske odeće, naročito pantalona jer na taj način takođe otežavaju cirkulaciju krvi.

Tipovi celulita

Edematozni celulit. Donji delovi tela dobijaju na veličini – oblast kukova, butina i stomaka. Povećana tećnost i limfna akumulacija u tkivima je tipična. Koža u problematičnim oblastima je gruba, međutim, češće izgleda klonulo nego naduveno.

Fibrosklerotični ili teški celulit. Karakteriše ga ruptuirana struktura kolagena i elastičnih vlakana koji su postali čvrsti, rigidni i debeli. Celulitarne jamice su guste, čvrste i osetljive. Ovaj tip je češći kod mladih žena, koje imaju dobre mišiće, strije su takođe tipične.

Mekani/ masni celulit. Karakteriše ga slabost vezivnog tkiva i hipotonija mišića. Češće se javlja kod žena koje nemaju fizičku aktivnost. To je vrsta celulita koja se teško tretira. Prošireni kapilari i vene karakterišu mekani celulit. Često se pojavljuje posle ozbiljnih gubitaka težine ili posle porođaja.

Četvrti tip može se izdvojiti ponekad:
Kombinovani celulit, odlikuje se različitim znakovima u različitim delovima tela.

Celulit - DES ambulanta | Lice i telo Designed by Freepik

Tretmani celulita

Limfna drenaža i anticelulit masaža imaju ključnu ulogu u anticelulit tretmanu. Anticelulit masaža, kao tehnika, pomaže da se ublaži edem i izbegne zadržavanja tečnosti. Anticelulit masaža ima kumulativni efekat. Njom se toksini i nečistoće eliminišu, te se tako direktno olakšava gubitak težine i obezbežuje dobrobit za čitav organizam. Anticelulit masažom zamor nestaje i snaga se vraća. Regeneracija ćelija se aktivira, tkiva se dekontaminiraju, cirkulacija krvi raste, protok limfe poboljšava i venski zastoj se smanjuje. Anticelulit masaža ima opuštajući efekat: mišići se relaksiraju.a nervni sistem postaje izbalansiran. Zdravlje našeg tela direktno zavisi od pravilnog funkcionisanja limfnog sistema.

Redovno vežbanje i odgovarajuća ishrana mogu da pomognu u kontroli težine i samim tim spreče pojavu celulita. Istraživanja pokazuju da i određeni dodaci ishrani koji utiču na smanjenje telesne težine kao što su zeleni čaj, kofein, kapsaicin i kalcijum mogu takođe biti korisni za lečenje celulita.. Osim navedenih tretmana celulit se može tretirati radiotalasima, ultra zvukom, laserom i injekcionim tretmanima.

Za povecanje efekta anticelulit tretmana mogu se koristiti neka od sledecih ulja: Fenelovo ulje, germanijum, grejpfrutovo ulje, ulje limunove trave, ruzmarinovo ulje, ulje bršljena…

Šta je anticelulit masaža?

Masaža posebno dizajnirana da izvrši pritisak na područjima zahvaćenim celulitom se zove anticelulit masaža. Gubljenje težine je težak zadatak i zahteva višeslojni pristup. Jedan od aspekata ovog procesa može biti anticelulit masaža koja bi mogla mnogo da pomogne.

Anticelulit masaža obuhvataa stiskanje i približavanje masnih naslaga, kao i gnjećenje mišića u pogođenim područjima sa ciljem razdvanja masti dalje od vezivnog tkiva. Potrebno je više tretmana. Za kratko vreme niko neće osetiti glatku i zategnutu površinu kože bez efekta hrapavosti koji kvari naš izgled.

Celulit - DES ambulanta | Lice i telo Designed by Freepik

Anticelulit masaža

Nakon određenog broja tretmana doći će i prvi rezultati. Oni se postižu pod okriljem profesionalnih masera u salonima za profesionalnu masažu. Postoje i posebne kreme, losioni i eteričnia ulja koja se koriste u toku ovog procesa.

Kako je anticelulit masaža funkcioniše?
Glavni cilj anticelulit masaže, bez obzira na tehniku primene, je da manipuliše kožom i rastera masne ćelije ispod površine kože, tako da se ravnomernije rasporede, umesto da se akumuliraju na jednom mestu koje biva primetno i estetski neprihvatljivo.

Redovna masaža upravo pomaže u tome da se razbiju nagomilane masti. Ovime se poravnava hrapavi efekat, a koža postaje čvršća i glatkija.

DES ambulanta

Ambulanta za rehabilitaciju – fizikalnu terapiju DES, osnovana je 2006. godine. Nalazi se na teritoriji opštine Čukarica na Banovom brdu, u Ulici Vinodolska broj 7.
Možete ih kontaktirati putem brojeva telefona 011/3550-506 i 065/244-6666, ili putem kontakt stranice.  Stručno osoblje će vam zakazati termin za konsultaciju i odrediti vrstu terapije za smanjnje i izlečenje vaših tegoba.