fbpx

Botox i aktuelni popusti na botox

Botulinum toxin (komercijalno dostupan kao Botox)

Bore su deo procesa starenja kože. Nastaju kao posledica gravitacije, izloženosti kože suncu, i usled kontrakcije mišića lica (smeh, mrštenje). Uticaj gravitacije uslovljava bore koje su nastale usled prirodnog opuštanja tkiva tokom godina, i one se mogu ‘’izbrisati’’ jedino putem hirurške intervencije. Za bore izazvane kontrakcijama mišića (poprečne bore na čelu, bore između ubrva izazvane mrštenjem…), pravo rešenje je tretman botoksom (botox).

Šta je botoks?

Botox je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum. Identifikovano je nekoliko vrsta toksina, ali je najmoćniji tip A, koji se komercijalno koristi. Botoks deluje tako što blokira acetilholin, hemikaliju odgovornu za prenos električnih impulsa koji uzrokuju kontrakciju mišića. Time dolazi do paralize mišića. Rezultat je međutim, privremen. Botoks je prvi put korišćen 1978. godine u svrhu lečenja različitih neuroloških stanja. U kozmetičke svrhe je prvi put upotrebljen 1990. godine, da bi se postiglo umanjenje bora nastalih mišićnim kontrakcijama lica.

Lice i telo - bore

Šta može da se očekuje tokom samog postupka?

Botoks se ubrizgava direktno u mišiće koji izazivaju bore, korišćenjem vrlo tanke igle. Potrebno je nekoliko uboda u određene tačke, u zavisnosti od oblasti koja se tretira. Moguća je pojava modrica i nelagodnosti, ali za ceo postupak nije potrebna lokalna anestezija. Kada se koristi za lečenje prekomernog znojenja, botoks se ubrizgava u kožu pazuha. Povratak uobičajenim aktivnostima je dozvoljen odmah nakon ubrizgavanja botoksa.

Kakvi su rezultati?

Efekti se vide nakon 24-72 časa, uz maksimalan efekat tokom prve i druge nedelje nakon tretmana. Generalno, efekti traju otprilike 3-4 meseca. Kada botoks deluje na mišiće koji su odgovorni za grimase, lice dobija opušteniji i zategnutiji izgled. Zabeleženi su dugotrajniji efekti (9-12 meseci), kada je prekomerno znojenje u pitanju. Postepeno iščezavanje efekta je znak da se možete podvrgnuti sledećem tretmanu.

Koja su ograničenja?

Botoks je veoma efikasan u smanjenju bora nastalih mišićnim kontrakcijama, ali nema efekta na opuštenu kožu lica i na bore nastale prekomernim sunčanjem. Pacijentima koji imaju jako izražene bore, potrebno je više tretmana, kako bi dobili maksimalan učinak. Prečesti tretmani (ubrizgavanje nove doze pre nego što stara izgubi efekat), ili prekomerna doza, mogu dovesti do stvaranja otpornosti pacijenta, zbog stvaranja antitela. Botoks može povećati vidljivost asimetrije bilo kog dela lica.

Lice i telo - botox

Kontraindikacije

Botoks ne treba da upotrebljavaju trudnice i dojilje, osobe sa neuromišićnim poremećajima, kao što je myasthenia gravis, osobe koje uzimaju lekove za opuštanje mišića, osobe sa infekcijama ili upalama na mestu određenom za tretman botoksom, kao i osobe kod kojih su prisutni poremećaji krvarenja.

Koji su rizici?

U literaturi nisu zabeleženi ozbiljniji poremećaji nakon tretmana botoksom. Veoma retko, prekomerno slabljenje ciljanih mišića dovodi do slabosti lica. Pri ubrizgavanju iznad obrva, može se desiti blago spuštanje gornjih kapaka, ali samo kod 1% pacijenata. To se može ublažiti korišćenjem kapi za oči, ali se povratak u pređašnje stanje događa nakon slabljenja efekta botoksa.

Tekst je informativnog karaktera. Za više informacija, molimo da se obratite izabranom stručnjaku.

Aktuelni popusti na botox

Panđa i Maraš ordinacija za plastičnu hirurgiju KLIKNI i pogledaj ponudu