fbpx

DES ambulanta – 6 razloga zbog kojih je potrebno posetiti fizioterapeuta

Fizioterapija je aktuelnija nego ikada. Zaposlenima u DES ambulanti za rehabilitaciju – fizikalnu terapiju se svakoga dana obraćaju pacijenti sa različitim tegobama, bilo da se radi o bolu u vratu, bolu u leđima, oporavku nakon loma ekstremiteta ili povodom nekog drugog problema. Takođe, postoje osobe koje smatraju da njihov slučaj ne zahteva obraćanje kvalifikovanom fizioterapeutu. Zbog toga, fizioterapeuti iz DES ambulante navode nekoliko razoga zbog kojih bi trebalo posetiti fizioterapeuta.

1. Bavljenje sportom i fizioterapija

Prilično je važno da vaša fizička spremnost bude na najvišem nivou, kako bi vaše telo moglo da se nosi sa svim onim što fizička aktivnost može doneti. Sportska masaža ima za cilj da pokrene cirkulaciju krvi i limfe. Ona često obuhvata i fizioterapiju triger tačaka, koja ima za cilj da eliminiše adhezije (čvoriće u mišićima) i poveća obim pokreta. Sportska masaža može se koristiti pre ili nakon neke sportske ili drugih fizičkih aktivnosti. Najveća prednost koju sportska masaža može da pruži je njeno korišćenje sa ciljem oporavka nakon vežbanja i drugih fizičkih aktivnosti.

Fizioterapija - lice i telo

2. Naporan rad i iscrpljenost i fizioterapija

Ukoliko je fizička aktivnost koju obavljate u toku dana, previše naporna, verovatno ćete osećati iscrpljenost i zamor. To je zapravo prirodan proces jačanja, povećanja fleksibilnosti i poboljšanja kardiovaskularne izdržljivosti. Redovno podvrgavanje masaži će smanjiti iscrpljenost i opustiti vas i omogućiti da se nakon toga osećate mnogo prijatnije. Sportska masaža ima pozitivan uticaj i na fizičko zdravlje aili i povoljan psihološki uticaj.

3. Osobe koje se oporavaljaju nakon saobraćajne nesreće

Manji sudari mogu dovesti do oštećenja mekog tkiva u vratu i kičmi, a u nekim slučajevima i lomove. Da bi se smanjio bol i dugotrajne posledice povrede, potrebna je fizioterapija. Fizioterapeuti u tom slučaju rade udruženo sa drugim zdravstvenim radnicima, i takav tretman dovodi do bržeg i sveobuhvatnijeg ozdravljenja. Nakon saobraćajnih nesreća u zavisnosti od vrste i inteziteta povrede primeniće se i adekvatna terapija. Ona se moze sastojati u tretmanu fizikalnim procedurama (struje, laser, ultrazvuk, magnet, eletrostimulacija…), uz neizostavnu primenu određenih kineziterapijskih vežbi – pasivnih, aktivnih, u parteru, vodi…

4. Deca i fizioterapija

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije iz 2009. godine, 11,83% dece ima deformitet kičme, 2,8% deformitet grudnog koša, 18,63% ima loše držanje (povijena leđa, uvučen grudni koš, opuštene trbušne mišiće), dok 12,6% ima ravna stopala. Svako peto dete ima odstupanje u telesnoj razvijenosti, visini i težini. Od korektivnh vezbi najčešćce se rade vežbe za : skoliozukifozu i kičmenog stuba, vežbe za ravna stopala, “X” i “O” noge, vežbe za uspostavljanje pravilnog držanja tela kod dece, vežbe disanja i relaksacije. Kod beba se rade vežbe za pravilan psihomotorni razvoj, korekciju hipertonusa, hipotonusa, vežbe za ispravljanje tortikolisa…

Dečija fizioterapija - Lice i telo

5. Hronični bol ili glavobolja i fizioterapija

Bilo ili povreda koja traje nedeljama ili mesecima, smatra se hroničnim. Današnji tempo života, predugo sedenje za računarom, premalo fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana i stres, stvaraju preduslove za pojavu hroničnog bola u vratu, kičmi, zglobovima ruku i nogu. Kod hroničnih stanja, fizioterapije je neophodno sprovoditi jednom ili dva puta godišnje. Za smanjenje hroničnog bola najefikasnije deluju : TENS, laser, diadinamik, interferentne struje

6. Mala nezgoda tokom obavljanja kućnih poslova

Mnogi misle da uganuće zgloba ili povreda kolena ne predstavljaju opasnost po zdravlje; međutim, ako se takav mali problem ne leči od samog starta, on može prouzrokovati dodatne komplikacije u budućnosti. Vremenom se mogu javiti artroze kolena i skočnog zgloba, ako se povreda na vreme ne sanira. U zavisnosti od povrede neophodno je primeniti adekvatnu terapiju.

Ambulanta za rehabilitaciju – fizikalnu terapiju DES, osnovana je 2006. godine. Nalazi se na teritoriji opštine Čukarica na Banovom brdu, u Ulici Vinodolska broj 7.
Možete ih kontaktirati putem brojeva telefona 011/3550-506 i 065/244-6666, ili putem kontakt stranice.  Stručno osoblje će vam zakazati termin za konsultaciju i odrediti vrstu terapije za smanjnje i izlečenje vaših tegoba.